Sök
  • Jennifer - Märsta Elektriker

Vad tjänar en elektriker egentligen?

Uppdaterad: 29 dec 2020

I detta inlägg presenterar vi lönestatistik samt framtidutsikter för eletrikeryrket.


Hur mycket tjänar en elektriker?

Elektriker är ett yrke med mycket goda framtidsutsikter. Detta med tanke på det stora antal bostäder som byggs och kommer att byggas inom de närmaste åren. Det finns såklart olika faktorer som spelar in när man pratar om lön, dels finns det flera olika typer av elektriker, dels tjänar man olika beroende på vilken vidareutbildning man har, var man bor och om man jobbar i privat eller offentlig sektor.


Hur blir man elektriker?

För att bli behörig elektriker behöver man gå el- och energiprogrammet på gymnasiet. alternativt, om man uppnått en högre ålder, genomgå likvärdiga utbildningar via Yrkeshögskolan.


Efter avklarad utbildning krävs det att man går som lärling i två perioder, bredvid en behörig elektriker och lär sig yrket genom att praktisera. Under lärlingsperioden är lönen lägre än för en färdigutbildad elektriker. Under den första lärlingsperioden tjänar man mellan 13- och 14000 kronor i månaden, under den andra mellan 15 och 16000 i månaden.


Efter avklarad lärlingsperiod kan man börja arbeta som förstaårs-montör och har då något högre lön. Efter något år kan man bli certifierad och få allmän elbehörighet och det är först då man kan ta anställning som elektriker eller starta egen firma.


Behörig elektriker

Medellönen för en behörig elektriker i Stockholmsområdet ligger på mellan 25000 och 30000 kronor i månaden beroende på ålder och erfarenhet. Månadslönen kan bli högre än så med diverse extraersättningar samt OB-tillägg. Som elektriker behöver man i princip aldrig vara utan arbete och man kan hur mycket som helst. Dock så är det ett yrke som innebär en del risker, så det gäller att vara alert och koncentrerad.


Eget företag

Allra mest framgångsrika blir de elektriker som är egen företagare. När du väl fått rullning på företaget, vilket kan gå relativt snabbt om du startar eget i ett storstadsområde, kan du i princip vara sysselsatt hela tiden och redan efter ganska kort tid anställa fler elektriker till din firma och tjäna ännu mer osv. För att underlätta för dig själv samt öka chanserna för expandering är det dock smartast att gå ihop ett par stycken och öppna upp ett företag tillsammans.


Offentligt och privat

Som anställd elektriker tjänar man mer i offentlig än i privat sektor, vilket är tvärtom mot hur det brukar vara. En anledning är den höga konkurrensen om jobben inom den privata sektorn. Så ska du vara elektriker i den privata sektorn är det allra bäst att vara den som äger och driver företaget.


Omväxlande arbete

De som arbetar som elektriker tycker oftast att det är ett fritt och omväxlande arbete, och är man villig att jobba extra mycket i perioder kan man tjäna riktigt bra. Nackdelarna är väl att det är ett riskfyllt jobb som ibland kan vara stressigt, som på ett bygge där många olika typer av hantverk ska utföras samtidigt. Som installationselektriker jobbar man dessutom ofta i folks hem, vilket en del tycker är intressant och vissa andra känner sig mer obekväma med.


Det tar ett tag att bli elektriker, utbildning och lärlingstid är lång och många väljer en annan bana redan efter något år som behörig elektriker. Det är dock en kunskap man kan ha nytta av hela livet, så en elektrikerutbildning är aldrig bortkastad.


Hos Märsta Elektriker har alla elektriker avtalsenlig lön.

19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Säker användning av litiumjonbatterier hemma

Säker användning av litiumjonbatterier hemma I moderna hem räknar vi med att kunna använda våra jordade uttag på ett säkert sätt för att förse en mängd olika elektriska apparater med kraft. Litiumjonb

Google-Rating-5-star-1.png

Odensala Märstagruppen Elektriska AB Orgnr: 556977-8128

©2021 Märsta Elektriker - en del av Phoenix

  • Facebook Social Ikon