Sök
  • Jennifer - Märsta Elektriker

Infravärme på balkong och terrass - installation och el

Infravärme är ett bra sätt att förlänga balkongsäsongen. Den gör det möjligt att njuta av de första vårkvällarna såväl som sena höstkvällar trots att det egentligen borde vara för kyligt för att sitta ute. Med en infravärme monterad på balkongen behöver du aldrig frysa och kan njuta av din balkong ännu mer. Har du en inglasad balkong kan en värmare till och med räcka till även på vintern.

”Till balkongen kan du välja att montera en infravärme på väggen eller i taket, men du kan också köpa en stående infravärme. Med en infravärme på runt 1500 watt får du värme så det räcker till en liten balkong”

Moderna infravärme överför värme utan att värma upp luften. Det är i stället de föremål och människor som sitter under värmaren som värms upp. På så sätt går ingen energi förlorad, vilket gör en infravärme betydligt energieffektivare än till exempel ett elelement.

Till balkongen kan du välja att montera en infravärme på väggen eller i taket, men du kan också köpa en stående infravärme Med en infravärme på runt 1500 watt får du värme så det räcker till en liten balkong. Har du en större balkong och vill ha värme nog till ett sällskap på fyra fem personer kan det i stället vara bättre att installera två värmare och låta dem samverka.


Med infravärme är det du som blir varm, inte luften

När du sitter på balkongen under en infravärme med tillräcklig effekt blir din kropp varm, även om luften runt dig är kall. Det kan blåsa, men ingen värme går förlorad. Detta sker med hjälp av elektromagnetisk, i det här fallet infraröd, strålning. Infraröd strålning är inget som är konstigt eller ovant för kroppen. Faktum är att största delen av energin från solen kommer i form av infraröd strålning. Infraröd strålning kallas också ibland kort och gott för värmestrålning, även om det inte helt går att sätta likhetstecken mellan dessa två typer av strålning.


Infravärme är relativt billiga, men det är viktigt att du dimensionerar infravärmen efter storleken på din balkong. Vill du kunna värma en större yta av balkongen behöver du köpa flera infravärme, eftersom en infravärme bara ger värme åt människor och föremål som är placerade direkt under dem.


Fast installation ger större möjligheter

När det gäller elen så finns det två varianter av infravärme – sådana som monteras med en fast installation och sådana som kopplas in i eluttaget med en stickpropp. Fördelen med att välja en fast installation är att dessa värmare har steglös värme, vilket gör att du kan dra ner effekten på dem. Detta är skönt när temperaturen ligger på den där nivån där full effekt på infravärme blir för varmt, men att sitta med det ändå är för kallt för att sitta med avslagen infravärme. Dessutom spar det ju energi att ha infravärme på lägre effekt. En fast installation måste dock alltid göras av en behörig elektriker.

Vi hjälper dig gärna att dimensionera ett system med infravärme på din balkong, och vi hjälper dig också att installera infravärme. Naturligtvis ser vi också till att du får en separat jordfelsbrytare kopplad till infravärme.

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Säker användning av litiumjonbatterier hemma

Säker användning av litiumjonbatterier hemma I moderna hem räknar vi med att kunna använda våra jordade uttag på ett säkert sätt för att förse en mängd olika elektriska apparater med kraft. Litiumjonb

Google-Rating-5-star-1.png

Odensala Märstagruppen Elektriska AB Orgnr: 556977-8128

©2021 Märsta Elektriker - en del av Phoenix

  • Facebook Social Ikon