Sök
  • Jennifer - Märsta Elektriker

Säker användning av litiumjonbatterier hemma

Säker användning av litiumjonbatterier hemma

I moderna hem räknar vi med att kunna använda våra jordade uttag på ett säkert sätt för att förse en mängd olika elektriska apparater med kraft. Litiumjonbatterierna finner vi i mobiltelefoner men också i elmopeder, elcyklar och elsparkcyklar. Utöver att välja produkter med batterier som är säkra och av hög kvalitet bör du tänka på hur du ska ladda och förvara på rätt sätt hemma.


Ladda på rätt sätt

Det är inte bara att plugga i väggen och lämna det hela för sig självt. Det är viktigt att du läser instruktioner för hur batteriet ska laddas. Det kan vara så att det inte ska laddas mer än 6 timmar och då ska du inte lämna det inpluggat i väggen över natten.

Tänk också på att använda rätt laddare. Att hålla på och mixtra med sladdar och laddare som inte riktigt passar kan innebära en fara. Särskilt om du använder dig av adaptrar för att få maskiner från andra länder att passa in i dina eluttag hemma.


Brandvarnare och utrustning att släcka brand med

Vi tänker inte så ofta på risken för elektrisk brand och det kan vi tacka den höga standard vi ser på dragning av el i moderna svenska hem. Men risken finns där och det ska du vara medveten om när du ska ladda batterier för din elmoppe eller skoter.

Även om du är ganska säker på att du inte kommer att överdriva bör du ha en brandsläckare där du laddar batterierna. Tänk också på att inte ladda den här typen av batterier på en möbel som lätt skulle kunna fatta eld vid överhettning.


Vad gör du om det börjar brinna?

Om ett litiumjonbatteri blir så hett att det börjar brinna bör du först och främst försöka få laddaren ur uttaget. Om detta inte går får du försöka släcka och kyla ner batteriet med vatten. Skumsläckare kan också fungerar men pulversläckare kommer inte att kyla ner batteriet och då kan gaser som kan antändas spridas vidare.


Några viktiga tips för att ladda litiumjonbatterier

Ladda regelbundet ditt batteri men inte för länge. Om det är tomt kan det bli problem. Kom ihåg att inte ladda dina elprodukter i minusgrader. Det är inte bra för batteriet. När batteriet är för gammalt för att fortsätta ladda måste du se till att sopsortera det på rätt sätt.

Om du upplever att det finns problem med elen i ditt hem ska du givetvis kontakt oss för att få hjälp med felsökning. När uttag inte fungerar som de ska eller andra fel existerar kan det innebära en fara även om du laddar dina batterier på rätt sätt.

9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Google-Rating-5-star-1.png

Odensala Märstagruppen Elektriska AB Orgnr: 556977-8128

©2021 Märsta Elektriker - en del av Phoenix

  • Facebook Social Ikon